Žarko Dolinar - naslov
naslov
http://zarko-dolinar.com.hr/wp-content/uploads/2016/01/naslov_zarko_dolinar_kolekcionar-900x40.png

kolekcionar2Žarko Dolinar je bio veliki kolekcionar koji je za  kolekcionarstvo znao reći da je to kultura sakupljanja. To je genetsko svojstvo, nagnuće i dispozicija, koja može preći u hipomaniju. Tako su veliki kolekcionari bili moćni ljudi, carevi,kraljevi, kardinali i milionari svih etničkih skupina i kontinenata.
To je “pasija”, strast i “infekcija” koja dominira cijelim životom. To se sa Žarkom i dogodilo, gdje god je živio, gotovo da se nije moglo kretati. Sam je priznao da ima oko 25 zbirki u svojoj kolekciji.

Žarko Dolinar kolekcionar

Autografi (75000), knjige (1000), enciklopedije i rječnici (40), kazete (2000), aforizmi (6500), umjetničke slike (600), crteži (1100), skulpture (50), značke (1800), marke (2500), nalivpera (600), osobne stvari poznatih osoba, podlošci za pivo, etikete, naljepnice, kutije od šibica, jelovnici, kazališni programi, vodiči, biblije i molitvenici, numizmatika (metal i papir), zemlja, kamen, drvo s značajnih mjesta rodnih kuća, grobova, bojišta, minerala, lubanje i kosti čovjeka i sisavaca, križevi (metal,drvo, kamen), raspela, novinski izresci, pokali, diplome, medalje, vaze, čaše, kipovi, kalendari, fotografije, gumbi (civilni i vojni) i još mnogo raznih predmeta. Posebno mjesto kod kolekcionara Žarka Dolinara zauzimaju izjave, ankete rangliste i intervjui s velikanima današnjice o velikanima prošlosti. Zanimljiva je i zbirka maksima i postulata, kojih se Žarko i pridržavao i gotovo je bio ovisnik o njima.
Posebno ga je impresionirao Petar Preradović, kojeg je izuzetno cijenio i gotovo svake godine posjećivao ili njegov grob ili rodno mjesto Grabrovnicu.

Kolekcionar Sophia Loren
kolekcionar
Kolekcionar

Neobično su zanimljive pikanterije o velikanima, do kojih je došao proučavajući njihovu genetiku. Veliki Beethoven vjerojatno nikad nije zagrlio ženu, jer je bio pogrbljen i nizak. Dok je pisao grandioznu IX simfoniju, na klaviru su bili prljavi tanjuri, gulaš, kruh i novine. Genijalni Franz Liszt je bio jedan od najvećih pijanaca svog doba. I još mnogo pojedinosti o Čajkovskom, Schilleru, diderotu, Einsteinu, Napoleonu, Mozartu i mnogim drugima.
Govoreći o tim zbirkama, uvijek je naglašavao da mu je najvrednija, najbitnija i najpotrebnija kolekcija prijatelja i dobrih i uslužnih ljudi, naglašavajući da je među velikima takvih manje a među tvz.”malima” daleko više.

http://zarko-dolinar.com.hr/wp-content/uploads/2015/12/autogrami-200x265.png
http://zarko-dolinar.com.hr/wp-content/uploads/2015/12/autogrami1-200x265.png
http://zarko-dolinar.com.hr/wp-content/uploads/2015/12/autogrami2-200x265.png
http://zarko-dolinar.com.hr/wp-content/uploads/2015/12/autogrami3-200x265.png
FacebookTwitterGoogle+Share