Žarko Dolinar - naslov
naslov
http://zarko-dolinar.com.hr/wp-content/uploads/2016/01/naslov_zarko_dolinar_zivot-900x40.png
http://zarko-dolinar.com.hr/wp-content/uploads/2016/01/zarko_s_podravcima-2-253x207.png

Gotovo da nije bilo područja ljudske aktivnosti kojom se Žarko Dolinar nije pozabavio. Najdraži hobi mu je bilo slikarstvo. Osim što je skupio veliku i vrlo vrijednu zbirku najvećih slikara svijeta, svoje su mjesto našli gotovo svi hrvatski slikari a posebno mjesto su dobili slikari naive njegovog rodnog kraja, s mnogima je bio i osobni prijatelj. Osim skupljanja i sam je slikao i to prema ocjenama vrlo solidno. Naslikao je oko 150 ulja na platnu a najdraža mu je ona koja prikazuje Zrinjevac.Muzičku kulturu je dobio i preko gena obitelji Friedrich, koja je imala kućni pjevački sastav, a nastupali su i javno na svim gradskim proslavama a posebno onima koje je organizirao ”Slaven”.

Uvijek je putovao s poznatom gitarom s legendarnim natpisom YOKS. Kako je bio veseljak i volio je društva, prijatelje i druženja, gitara je često izlazila iz bunkera njegova automobila. Originalnošću i spontanošću intrigirao je sve oko sebe. Pun anegdota, mudrih izreka, viceva, dosjetki i znanja obogatio je mnoga društva ne samo uz gemište.
Govorio je sve svjetske jezike, latinski po struci a služio se i sa još desetak drugih, pa je često iznenadio strance koji nisu mogli ni zamisliti da bi netko u Hrvatskoj mogao govoriti i urdu jezik.
Svjetski putnik koji je posjetio 152 države svijeta, obišavši zemlju 16 puta!? Gotovo 3 godine putovao!
Opisujući Martinje koje je redovito slavio na Aršanj bregu sa svojim pajdašima iz Podravine, ustanovio je da je Sv. Martin rođen u blizini Koprivnice, kasnije panonski soldat kojeg je rat odveo u današnju Francusku, gdje je napustio vojnu službu i postao svećenik i osnivač prvog samostana u mjestu Liguge (360.) u sjevernoj Francuskoj.
Borio se protiv svih diktatura, totalitarnih uređenja i jednopartijskih sustava. Ukazivao je na rezultate švicarske i britanske demokracije, zalazio je u mnoge parlamente zemalja svijeta. Vrlo otvoreno je govorio o Bleiburgu, logoru Danica iz kojeg je spašavao prijatelje i one koji mu to nisu bili.
Kritički je govorio o Hitleru, Staljinu, Titu pa i o Tuđmanu. Družio se s Krležom i od njega mnogo naučio, ali ga je ovaj morao i štititi.
Teško je nabrojiti i sve druge njegove interese i aktivnosti, jer je kao liječnik proučavao tko je imao najteži mozak ili tko ima veći mozak, muškarci ili žene. Proglašavali su ga i boemom, ženskarom i još mnogima drugim imenima, što je samo potvrdilo puno bogatstvo jednog rijetkog života.

http://zarko-dolinar.com.hr/wp-content/uploads/2016/01/zrinjevac-218x208.png
http://zarko-dolinar.com.hr/wp-content/uploads/2016/01/zarko_s_tudmanom-193x305.png
http://zarko-dolinar.com.hr/wp-content/uploads/2016/01/zarko_na_grobu_mocarta-233x194.png
http://zarko-dolinar.com.hr/wp-content/uploads/2016/01/podravka-1-220x195.png
FacebookTwitterGoogle+Share